Textiel@opleiding

Textiel@opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem maandelijks in je mailbox.

© 2020 wild van textiel

Transition: textiel voor de toekomst

Trendforcaster Lidewij Edelkoort zette in november laatstleden de krijtlijnen uit voor het toekomstige modebeeld.  

Eco: Tessutica/Beaulieu maakt gebruik van oceaanafval

We staan alweer een stapje verder in de toepassing van ecologische productiemethodes. Tessutica, een afdeling van Beaulieu International Group, heeft een nieuw product op stapel staan. 

Eco: hennep, eigen kweek!

De afdeling textiel van de Hogeschool Gent lanceerde onder toezicht van Alexandra De Raeve het project ‘Eigen Kweek’. Bedoeling is de hennepteelt hier te lande te voorzien van de juiste richtlijnen, om op die manier basismateriaal te leveren voor kwalitatief hoogstaand textiel. 

Raf Simons ontwerpt materialen voor Kvadrat

Belgisch modeontwerper Raf Simons die nu samen met Miucca Prada het ontwerpersteam van Prada aanstuurt, heeft voor Deens stoffenfabrikant Kvadrat, een nieuwe lijn meubelstoffen ontworpen. 

Van de Velde: van beha naar mondmasker

Met een pandemie als het coronavirus dat om ons heen grijpt, tonen Belgische textielbedrijven hun flexibiliteit. Zoals de ateliers van Van de Velde, die gewoonlijk de luxebehaatjes van o.a. Marie-Jo in elkaar stikken. Zij  hebben nu hun kunde aangewend om extra mondmaskers te maken. Na een dringende vraag van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst, besliste Van de Velde om een deel van het stikatelier in te zetten voor de productie van type 2-mondmaskers voor medisch gebruik. Na een reorganisatie van het machinepark en het op punt stellen van het patroon, startten de stiksters met de productie van de eerste lading. Met succes: Van de Velde levert nu dagelijks +/-1000 mondmaskers aan het ASZ Aalst, dat op zijn beurt de verdeling onder de naburige ziekenhuizen coördineert.

Miokoo, de slip die inlegkruisjes overbodig maakt

Een Belgisch idee dat de helft van de wereldbevolking ten goede kan komen: een ecologische –en comfortabele- vervanging voor inlegkruisjes, maandverbanden en tampons: puur textiel. Dat zijn allemaal stuk voor stuk zeer nuttige, zeer nodige producten, maar wel producten die een berg afval veroorzaken. Dat kan beter. 

Jasnarok: R(e)Connect

Jasna Rokegem (Jasnarok) combineert innovatieve mode, textiel, design en geavanceerde technologieën. 

Masureel zorgt voor comfort in trein

Denkt u ook dat de materialen in een treincoupé vooral synthetisch zijn? Dan denkt u verkeerd. Group Masureel (garenspinnerij en -ververij), specialist in garens voor de transportindustrie,  levert al vele jaren de materialen voor de bekleding van de fauteuils in de treincoupés. En die bekleding is een mengeling van polyamide en wol.