Textiel@opleiding

Textiel@opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem maandelijks in je mailbox.

© 2020 wild van textiel

Transition: textiel voor de toekomst

Trendforcaster Lidewij Edelkoort zette in november laatstleden de krijtlijnen uit voor het toekomstige modebeeld.  

Sioen: Greentecstyle

Meer groen in de stad is in het huidige klimaat een must. Bij Sioen hebben ze daarvoor een materiaal ontwikkeld op basis van textiel.


Devan: voor een zachte huid

Al 40 jaar voorziet Devan in high-tech finishes voor textiel. Deze hoogtechnologische oplossingen zorgen voor extra draagcomfort voor de gebruiker. Zo werkte Devan samen met HUUB (USA) om de prestaties van sporters te verhogen, door te zorgen voor extra comfort.

Resortecs: smeltende draden!

Textiel wordt gelukkig hoe langer hoe meer gerecycleerd. Recycleren is makkelijk voor onbewerkt materiaal, maar het wordt een probleem wanneer er ritsen en knopen moeten verwijderd worden. Resortecs (Regeneration bvba) heeft daar een oplossing voor. Zij ontwierpen een draad die gewoonweg oplost bij hoge temperaturen. Ritsen en knopen komen op die manier gewoon los. Wat een grote tijdsbesparing is bij de recyclage. 

Beaulieu brengt 100% recycleerbaar beurstapijt

De voorbije Meubelbeurs in Brussel –erg veel textiel, vooral zacht fluweel in tere tinten!- zorgde voor een ecologisch verantwoorde vloerbekleding. Het beurstapijt was immers voor 100% recycleerbaar. 

Verstraete-Verbauwede: zijdezachte viscose

Tapijten worden gemaakt van wol, van katoen, soms zelfs van zijde, of van synthetische materialen. Verstraete-Verbauwede, (V&V carpets) tapijtfabrikant uit de streek van Kortrijk, heeft een aparte lijn met tapijten uit viscose.  

 

Leda: kussens en dekens

Leda Devoldere, een 25-jarige ontwerpster uit Gent, houdt van textiel. Ze studeerde in 2016 af aan het KASK in Gent als textielontwerper. Ze heeft een complete reeks dekens en kussens opgezet, onder de benaming LINES.

Textiel en kunst: Christophe Coppens

Een levensgroot zelfportret, gemaakt uit textiel, met handborduurwerk versierd. Een “Man Broom”, een liggende man, gemaakt uit dweilen (met Belgische driekleur), en rustend op verschillende borstels. Het zijn maar twee voorbeelden van de laatste kunst van Christophe Coppens. Zijn nieuwste tentoonstelling in Huis De Uil in Temse gooit hoge ogen, niet in het minst omdat Coppens een bevreemdende maar geslaagde mix van materialen weet te gebruiken: veren, was, metaal, hout, en veel, heel veel, textiel.