Textiel@opleiding

Textiel@opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem maandelijks in je mailbox.

© 2019 wild van textiel

KASK - School of Arts Ghent - HoGent

Beeldende kunsten - Textielontwerp

Experiment en vernieuwing staan centraal in de ateliers van de KASK. Als student staat je persoonlijke ontplooiing voorop. Je gaat je eigen beeldtaal en onderzoekende methodiek uitbouwen. Je werkt mee aan kunstprojecten die je gaat integreren in je atelierwerk. Het samengaan aan de Gentse Academie van de afstudeerrichtingen Textielontwerp en Mode, autonoom naast elkaar, is uniek binnen het Vlaamse Hoger Kunstonderwijs. Het leidt tot zeer interessante kruisbestuivingen. Clara Vankerschaver studeerde in 2010 af in deze richting en schreef onderstaande tekst. 

Traditie en innovatie vervlochten

Textielontwerp focust op het ontwerp van stoffen voor interieur en mode. Daarnaast is textiel ook een autonoom medium in de kunsten. Deze verschillende invalshoeken illustreren de rijkdom van de discipline en maken van textielontwerp een boeiend vakgebied waarin iedere student zijn eigen klemtonen kan leggen. Het KASK, een kunstacademie waar zowel vrije als toegepaste kunsten een rijke geschiedenis delen, biedt steeds een passende context voor deze individuele benadering. 

 

Diverse technieken, een grondige materialenkennis maar ook experiment en onderzoek vormen de basis van de opleiding. Een kritische en onderzoekende attitude is dan ook een onmisbaar instrument in het ontwerpproces. Textiel beperkt zich vandaag immers niet langer tot de traditionele technieken zoals weven, breien en printontwerp maar laat zich typeren door een multidisciplinaire aanpak. De ontwikkeling van nieuwe technologieën zorgt dat het veld waarin de textielontwerper zich begeeft, voortdurend blijft groeien. 

 

Samenwerkingen met de faculteit textieltechnologie binnen de Hogeschool Gent, fungeren als een labo voor innovatieve projecten. Waar het onderzoek van de studenten textielontwerp raakt aan andere disciplines binnen het KASK groeit spontaan een artistieke symbiose, die actief gestimuleerd wordt. Zo vormen convergente projecten met de richting modeontwerp of interieurvormgeving een aantrekkelijk onderzoeksdomein met unieke resultaten.

 

Beurs- en bedrijfsbezoeken, gastcolleges, deelnames aan internationale wedstrijden en workshops met designers en kunstenaars vervolledigen de vorming tot innoverende en dynamische professionelen.

 

 

Mathilde Vandenbussche - master textielontwerp KASK - winnaar Prijs voor Vormgeving 2016 West-Vlaanderen

Mathilde Vandenbussche is één van de premiewinnaars van de Prijs voor Vormgeving 2016 van de Provincie West-Vlaanderen. Ze won die met haar afstudeerproject 'On the hinges of the body'.

 

Het juryrapport: "Verfrissend werk met een duidelijke eigenzinnigheid en persoonlijkheid. Met aandacht voor zowel esthetiek als techniek, voor hightech en lowtech. Bovendien is dit werk hét bewijs dat een artistiek onderzoek, in dit geval rond de beweging van het menselijk lichaam, tot een industriële collectie nieuw breigoed kan leiden. Een mooi voorbeeld van hoe een goede ontwerper een relevante meerwaarde kan bieden voor een fabrikant. We zijn benieuwd naar de toekomst van Mathilde Vandenbussche."

 

 

Praktisch

KASK

Jozef Kluyskensstraat 2 

9000 Gent

09 267 01 00

 

Meer weten?

www.schoolofartsgent.be