Textiel@opleiding

Textiel@opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem maandelijks in je mailbox.

© 2018 wild van textiel

RETEX: recycleren is de boodschap

Duurzame materialen, herbruikbare materialen, zero waste : het zijn allemaal begrippen die vandaag mee de productontwikkeling beheersen. Ook in de textielsector. 

Die recyclage van textiel maakt het onderwerp uit van het pas opgerichte RETEX. Dit ambitieus Euregionaal partnership tussen Frankrijk Wallonië en Vlaanderen focust op de toepassing- en handelsmogelijkheden van de gebruikte vezel . Het project is van toepassing op 1.130 bedrijven die niet minder dan 33.200 arbeidskrachten tewerkstellen. De bedoeling is heel eenvoudig: textielafval verminderen en vernieuwing in de hand werken. Meer dus dan de loutere recyclage van textiel.

Vanwege de internationale concurrentie zetten textielbedrijven vooral in op innovatie en onderzoek naar nieuwe afzetmarkten. Daar hoort innovatie op het gebied van ecodesign bij, net zoals de integratie van de instroom van afval. Ook bij de consument is er trouwens een toenemend bewustzijn voor onze ecologische verantwoordelijkheid. Het RETEX-project wil deze problematiek aanpakken. Nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe economische modellen en kennis delen is vanaf nu de opdracht.

https://www.dotheretex.eu