Textiel@opleiding

Textiel@opleiding

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang hem maandelijks in je mailbox.

© 2019 wild van textiel

Universiteit Gent, Vakgroep Textielkunde

Bacheloropleiding in de ingenieurswetenschappen: chemische technologie en materiaalkunde

Wil je je gaan specialiseren in de textielwereld op universitair niveau, dan begin je bij deze bacheloropleiding, waarmee je al beperkt in contact zult komen met textiel. De bedoeling is om dat je tijdens deze bachelor je algemene chemische kennis gaat uitbouwen en verdiepen. Je verwerft inzichten en vaardigheden rond de analyse, de modellering en de dimensionering van chemische processen.

 

Master in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde - afstudeerrichting: textielkunde

De doelstelling van de opleiding materiaalkunde is het verwerven van kennis over en inzicht in de chemische en fysische structuur van materialen, hoe deze gestuurd worden door de productieomstandigheden, en de gevolgen ervan op gebruikseigenschappen. Twee afstudeerrichtingen worden aangeboden in de Master Materiaalkunde:  Metaalkunde en Textielkunde. 

 

De richting Textielkunde heeft, naast de algemene materiaalkundige opleiding, haar zwaartepunt in textiel en kunststoffen (polymeren). De lessen worden gegeven door professoren van UGent in het Nederlands. Je gaat enerzijds op zoek naar het meest geschikte materiaal en de optimale structuur voor een bepaalde (textiel)toepassing, en anderzijds ga je de performantie van het product in bijvoorbeeld bouwkundige, werktuigkundige of medische toepassingen bestuderen en voorspellen. 

 

Daarnaast ga je ook je algemene vaardigheden ontwikkelen. Efficiënt plannen, informatie verzamelen en verwerken, samenwerken, organiseren, overleggen en rapporteren zijn slechts enkele hiervan. Je wordt ook aangemoedigd een deel van je studies aan een buitenlandse universiteit te volbrengen. Verder kun je regelmatig gastcolleges volgen van specialisten uit binnen‐ en buitenland.

 

Praktisch

Universiteit Gent

Technologiepark 907

9052 Gent (Zwijnaarde)

09 264 57 35

textiles@ugent.be

textiles.ugent.be